Hoşgeldiniz, Ziyaretçi
Lütfen Giriş ya da Kayıt.    Kayıp Parola?

ülseratıf kolit
(1 inceleyen) (1) Ziyaretçi
EN ALTSayfa: 1
BAŞLIK: ülseratıf kolit
*
#1026
ülseratıf kolit 14 Yıl önce Karma: 0  
merhaba hocam benim bagırsagımda ülseratıf kolit vepolip var polipler 4_5mm lik doktorum ameliyat önermiyor lütfen beni bu konuda bilgilendirin,sitenize üye olmakta çok zorlandım dktrum bagırsakta delinme yada kansere çevirmeden ameliyat önermiyo,piskolojim çok bozuk ne olur yardımcı olun ne yapabilirim,birde sizin yazdıgınız cevabı okuyabilirm
dlk (Kullanıcı)
Fresh Boarder
Gönderiler: 2
graphgraph
Şu An Sitede Değil Kullanıcı bilgilerini görmek için tıklayın
Son Düzenleme: 06/05/2010 20:01 tarafından DrTaviloglu.
Herkesin yazı yazması yönetici tarafından engellenmiştir.
 
#1028
Cvp:ülseratıf kolit 14 Yıl önce Karma: 7  
Size geçmiş olsun, sizde ülseratif kolit sorunu ve beraberinde polipler olduğunu ve doktorunuzun ameliyat önermediğinden endişe ettiğiniz belirtmişssiniz. Bence bunlar muhtemelen gerçek polip değil, yalancı polip olsa gerek. Web siteme üye olurken de belirtildiği gibi, ben etik kurallar gereği başka bir ekip veya hekimin tedavisi altında olan hastalara yorum yapmıyorum. Lütfen tedavinizi yürüten meslektaşlarım ile irtibata geçiniz. Ben çok endişeli olmanız nedeniyle size genel bilgiler vereceğim. Acil şifalar dilerim.

Ülseratif kolit, kalın bağırsakların iç yüzeyini döşeyen bölümün iltihaplanması ile seyreden bir hastalıktır. Olguların yaklaşık % 95’inde kalın bağırsağın son kısmı olan rektum bölümünün tutulumu vardır. Ülseratif kolit hastalığı sıklıkla makattan yukarıya doğru kalın bağırsak boyunca yayılır. Ülseratif kolit hastalığının uzun süre devam etmesi halinde, kalın bağırsakta kabarık ve iltihabi yüzey olur ve buna tıp terminolojisinde ‘hiperplastik inlamatuvar mukoza’ veya ‘psödopolip’ veya ‘yalancı polip’ adı verilir. Yalancı polipler hastalığın seyrini etkilemez ve çoğu zaman gerçek poliplerden ayırt etmek mümkün olmayabilir. Bazı çalışmalarda 10 yıllık ülseratif kolit rahatsızlığı olan hastaların yaklaşık % 5’inde gerçek polip belirlenmiştir. Bu nedenle her şüpheli polipten biyopsi almak gerekir. Ülseratif kolit hastalığında: sık olarak anlı ishal atakları, sümüksü de olabilir, sürekli dışkı yapma isteği (tenezm), ateş, nabız yüksekliği (taşikardi), kilo kaybı, kramp şeklinde karın ağrısı, bazen yaşlılarda kabızlık görülür. Bağırsak dışı belirtiler ise: eklem iltihapları, ağızda aftlar, göz bozuklukları, safra yolu darlığı (primer sklerozan kolanjit), böbrek taşları, toplar damar tıkanıklıklarıdır. Ülseratif kolit için risk faktörleri: Kalıtsal faktör: ülseratif kolit hastalarında p-antinötrofil sitoplazmik antikorları bulunur. Bağışıklık sistemi ile ilgili: bağırsak bakterilerindeki antijenlere karşı antikor gelişir. Genetik eğilim: 12. ve 16. kromozomlar ile ilgilidir. Aile bireylerinde 6 kişiden birinde görülür. Sigara, çevresel faktörler, gıdalar: süt ile belirtiler artabilir, apandisit ameliyatı sonrasında yakınmalar artabilir. Ülseratif kolit hastalığı kişiden kişiye bulaşmaz. Ağrı kesici ilaçlar, aspirin, bazı antibiyotikler, doğum kontrol hapları hastalığın alevlenmesine neden olur.

Ülseratif kolitte diyetin etkisi yoktur, ancak ishal yapan gıdalardan kaçınılması önerilir. Ülseratif kolit zaman içinde kalın bağırsak kanserine yol açabilir. Özellikle kalın bağırsağın yaygın tutulduğu durumlarda, kanser gelişme riski hastalığın başlangıcından itibaren ilk 8-10 yıl içinde artmaya başlar. Uzun süreli hastalığı olan vakalara düzenli aralıklarla kolonoskopi yapılarak çok sayıda biyopsi alınması önerilmektedir, sizde de sanırım bu yapılıyor. İlaç tedavisi ile yanıt alınamayan hastalığın alevlenme durumlarında, uzun dönemdir tedavi edilen fakat giderek artan sıklıkta atak geçiren hastalarda, kanserleşme riski olan (displazi varlığında) hastalarda, toksik megakolon (kalın bağırsağın yaygın ve şiddetli iltihabı) varlığında, bağırsak delinmesinde, bağırsak tıkanıklığında ve tedavide kullanılan ilaçlara bağlı komplikasyonların gelişiminde ülseratif kolit hastalarına ameliyat önerilir.

Saygılarımla,

Prof. Dr. Korhan Taviloğlu
Genel Cerrahi Uzmanı

www.barsakcerrahisi.com
www.genelcerrah.com
www.drtaviloglu.tv
www.robotcerrahisi.com
www.makatkanamasi.com
DrTaviloglu (Yönetici)
Yönetici
Gönderiler: 1907
graph
Şu An Sitede Değil Kullanıcı bilgilerini görmek için tıklayın
Son Düzenleme: 06/05/2010 20:59 tarafından DrTaviloglu.
Herkesin yazı yazması yönetici tarafından engellenmiştir.
 
EN ÜSTSayfa: 1