Hoşgeldiniz, Ziyaretçi
Lütfen Giriş ya da Kayıt.    Kayıp Parola?

Ülseratif kolitin tek çaresi ameliyat mıdır?
(1 inceleyen) (1) Ziyaretçi
EN ALTSayfa: 1
BAŞLIK: Ülseratif kolitin tek çaresi ameliyat mıdır?
#692
Ülseratif kolitin tek çaresi ameliyat mıdır? 14 Yıl, 5 Ay önce  
Sayın hocam ben yaklaşık 10 yıldır ülseratif kolit hastasıyım. 2 aydan beri devamlı makattan kanamalarım oluyor ve aralıklarla kan bağlıyorlar. Kullanmadığım ilaç ve tedavi kalmadı ve sonunda doktorum tek çarenin ameliyat olduğunu söyledi. Ne dersiniz?
misafir240 (Ziyaretçi)

Herkesin yazı yazması yönetici tarafından engellenmiştir.
 
#718
Cvp:Ülseratif kolitin tek çaresi ameliyat mıdır? 14 Yıl, 5 Ay önce Karma: 7  
Öncelikle geçmiş olsun. Ülseratif kolit hastalığında: kanlı ve sümüklü (mukuslu) ishal, sürekli dışkı yapma isteği, yaygın şeklinde; ateş, kilo kaybı ve genellikle karın alt kısımlarında olan ağrı ve bazen yaşlılarda kabızlık görülebilir. Ülseratif kolitin tanısı endoskopik muayene esnasında alınan biyopsilerin patolojik değerlendirilmesi ile konulur. Ülseratif kolitin ilaçla tedavisi mümkündür. Hastalığın etkilediği bölgeye bağlı olarak bazı haplarla ya da makattan lavman ya da fitil verilerek tedavi edilebilir. Ülseratif kolit astalığının ilaç ile tedavisinde: 5-ASA preparatları, kortizon, Azothiopurin, immune modulator ilaçlar, 6- mercaptopurin, Siklosporin ve Metotroksat kullanılır. Ülseratif kolit; artrit (eklem iltihabı), eritema nodozum (bacaklarda ağrılı şişlikler), üveit veya episklerit (ağrılı göz kızarıklığı) gibi göz sorunları ve primer sklerozan kolanjit’e (safra yolu darlığı) neden olabilir. Bu tür bir durumda sıklıkla laparoskopik veya robotik yöntemle kalın bağırsağın tamamı alınır (total kolektomi ameliyatı) ve sonra ince bağırsak makata çok yakın bir bölüme bir rezervuar (poş) yapılarak bağlanır (ileo-anal anastomoz) ve ince bağırsağın üst bölümünden, stoma şeklinde (ileostomi) karın derisine 2-3 aylık bir süre için alınır. Ama, tabii ki, bu büyük ölçekli ameliyat için öncelikle hastalar detaylı bir Gastroenteroloji ve Genel Cerrahi muayenesinden geçirilir.
Özellikle kalın bağırsağın ülseratif kolit ile yaygın tutulduğu durumlarda, kanser gelişme riski vardır ve hastalığın başlangıcından itibaren ilk 8-10 yıl içinde bu olasılık artmaya başlar. Sizde komplike bir ülseratif kolit sorunu olduğu anlaşılıyor. Bu tür durumda sıklıkla ameliyat son çare gibi gerekebilir, laparoskopik cerrahi veya robotik cerrahi ile kalın bağırsağın alınması ve makata oluşturulacak bir rezervuar (poş) ile makata bağlanması gerekebilir.

Saygılarımla,

Dr. Korhan Taviloğlu
Genel Cerrahi Profesörü
www.barsakcerrahisi.com
www.genelcerrah.com
www.drtaviloglu.tv
www.robotcerrahisi.com
DrTaviloglu (Yönetici)
Yönetici
Gönderiler: 1907
graph
Şu An Sitede Değil Kullanıcı bilgilerini görmek için tıklayın
Herkesin yazı yazması yönetici tarafından engellenmiştir.
 
EN ÜSTSayfa: 1