Divertiküler hastalıkta liften zengin diyetle beslenmek gerekir. Günde ortalama 25-30 gram lif tüketmek gereklidir. En az 8 bardak su (1.5 Lt) tüketmek gereklidir. Ayrıca, düzenli egzersiz vey a spor yapmak bağırsak hareketlerini olumlu yönde etkilemektedir. Divertiküler hastalıkta: bakla, nohut, kurufasülye, bezelye, mercimek, patlamış mısır, fındık, kepek, tahıldan zengin müsli ve cornflakes, pirinç, elma, muz ve armut gibi meyveler, brokoli, havuç ve kabak gibi sebzelerin yenmesi yararlıdır.
Divertikülit atağı sırasında ideal olan sıvı bir diyet tarzı ile yani katı bir gıda almadan beslenmektir. Meyve suyu içilmesi önerilir ancak meyve özü olmamalıdır. Sıvı diyet ile kast edilen: et suyu içeren çorbalar, elma, vişne ve üzüm suyu ve jöledir. Doktorunuzun önerisi ile sulu diyeti takiben önce liften fakir katı bir diyete ve ardından da liften zengin diyete dönülür. Düşük lifli katı diyette, meyve konservesi veya meyve kompostosu (elma vb.), konserve veya haşlanmış sebzeler (soyulmuş olmalıdır), süt ve yoğurt, yumurta, tahıldan fakir müsli ve cornflakes, iyi haşlanmış et, makarna, beyaz ekmek ve beyaz pirinç yer alır.
Saygılarımla,
Dr. Korhan Taviloğlu
Genel Cerrahi Profesörü
www.barsakcerrahisi.com
www.genelcerrah.com
www.drtaviloglu.tv